Komparatív előny…

A makroökonómia társadalomtudomány, azt próbálja kitalálni (mérni, elemezni, formalizálni), hogy bizonyos gazdasági szereplők bizonyos környezetben hogyan döntenek, s döntésükkel miként befolyásolják más gazdasági szereplők döntési környezetét. Különböző kutatók azonban eléggé eltérően vélekedhetnek a gazdasági szereplők magatartását befolyásoló tényezőkről, így nagyon is előfordulhat, hogy bizonyos kérdésekben a makroközgazdászok között nincs teljes összhang (ez úgy a kérdések 99 százalékára igaz). Vannak viszont olyan területek, ahol létezik konszenzusos álláspont. Abban a közgazdászok jelentős része — és reményeink szerint így két nemzetközi gazdaságtan szeminárium, és a Krugman-Obstfeld könyv 1., és 2. fejezetének elolvasása után hallgatóink jelentős része is — egyetért, hogy a szabadkereskedelemből származó haszon meghaladja annak költségét. Erre a linkre kattinva egy nagyon jó összefoglalót találsz az eredmény mögött meghúzódó elméleti megfontolásokról, a videó-oldalunkon megnézheted azokat a videókat, melyek a fontosabb fogalmakat elmagyarázzák, és ide kattintva pedig az Economist egy olyan cikkéhez jutsz, amely egy valós eseményen keresztül magyarázza, hogy milyen politikai megfontolások akadályozzák az elv gyakorlati érvényesülését.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. encephalon szerint:

    “Abban a közgazdászok jelentős része (…) egyetért, hogy a szabadkereskedelemből származó haszon meghaladja annak költségét.”
    Azért ez sem ennyire egyértelmű. Számos empirikus tanulmány más eredményt hoz. Ráadásul érdemes figyelni nem csak az aggregált jólét növekedésére, hanem a jövedelemeloszlásra is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s