A szabadkereskedelem egy további előnye – avagy ami az óráról kimaradt!

Csortos Orsi bejegyzése

Nyilvánvalóan egyetértek az előttem szóló kollegával a tekintetben, hogy a nemzetközi gazdaságtan kurzuson tanult modellek számos olyan egyszerűsítő feltételezéssel élnek, amelyek a hallgatóság számára akár meg is kérdőjelezhetik a kurzuson tanult következtetéseket…

E számos órai egyszerűsítés közül az egyik, hogy mini modelljeinkben mi csak a kereskedelmi korlátok által okozott közvetlen költségeket vesszük figyelembe (pl. vámok) – miközben ezek a kereskedelem összköltségének csupán egy kisebb hányadát teszik ki. Jóval nagyobb veszteséget okozhat például a fejletlen infrastruktúra, vagy az elégtelen szabályozási és intézmény környezet. De hogy hogyan lehetne ezeket megmérni? Például az idővel!

Az alábbi cikk szerint az EU bővülés egy nagy nyeresége közé tartozik, hogy csökkent a határnál eltöltött idő, hiszen a becslés szerint minden elvesztegetett óra 0,8 százalékponttal növeli a kereskedelem költségét (bizonyos „időigényes” iparágakban), vagy más szemszögből nézve, egy órányi időnyereség 5 százalékkal növeli a külkereskedelmet!

S hogy miért is fontos ez? Számunkra például azért, mert a külkereskedelmi forgalom pozitív egyenlege 2,8 százalékponttal járult hozzá a magyar GDP 2011 második negyedéves (amúgy is elég lanyha, 1,5%-os) növekedéséhez. Ráadásul – mivel a belső kereslet változatlanul nem fogja támogatni a fellendülést – a hazai növekedés forrása az MNB előrejelzése szerint továbbra is az export marad:

(Forrás: MNB)

Csortos Orsi honlapját megtalálod erre a linkre kattintva.
Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s