… és vajon a nyerteseknek kompenzálnia kéne a veszteseket?

Csortos Orsi bejegyzése

Minden közgazdász tudja, – ha nem másból, akkor az előző bejegyzésből – hogy a szabadkereskedelemnek vannak nyertesei és vesztesei, sőt, azzal is tisztában lehetünk, hogy a nyertesek többet nyernek, mint amennyit a vesztesek veszítenek. Ugyan bizonyos csoportoknak bérük csökkenésével, vagy akár állásuk elvesztésével kell szembesülnie, azonban gondoljunk csak bele, hogy hány ember jár jól az árak csökkenésével.

Vajon ezeknek az embereknek kompenzálni kéne a szabadkereskedelem veszteseit? Steven E. Landsburg (aki több, „csendes őszi estékhez” illő könyvet is írt) New York Times-ban megjelent cikkében azt állítja, hogy nem.  Ugyanis nem él olyan ember a fejlett világban (Landsbburg szerint a Földön, de ezzel az állításával azért lehetne vitatkozni…), aki nem élvezné a hasznát annak, hogy nem magunknak kell megtermelni élelmünket, nem magunknak kell elkészíteni ruháinkat, vagy, hogy nem (csak) nagymamáink orvosságait tudjuk használni, ha megbetegszünk.

Képzeljük el a következő szituációt: hosszú évek óta kedvenc sarki patikusunknál vásároltuk kedvenc samponunkat, azonban egy nap az interneten böngészve felfedezzük, hogy ugyanezt a sampont sokkal olcsóbban megrendelhetjük egy webáruháztól. Vajon ekkor nekünk kötelességünk kárpótolni korábbi patikusunkat? Vagy hogyha olcsóbb albérletbe költözünk, vajon kompenzálni kellene korábbi főbérlőnket? Akkor a kereskedelem liberalizálásakor a politikusok vajon miért is ígérnek a potenciális veszteseknek – amúgy a közvélemény által is sokszor morálisan elfogadott (gondoljunk csak a „szlovák tejre”) – kompenzációt, amit mi, mindennapi életünk során általában elutasítanánk…?

Csortos Orsi saját honlapját megtalálod ide kattinva.
Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s