Protekcionizmus a válság előtt, alatt és után…

Csortos Orsi bejegyzése

Miközben a vámokról, kvótákról és exporttámogatásokról tanulunk a hetekben, kinek ne jutna eszébe, hogy gazdasági válságok idején sajnos jelentősen fel szoktak erősödni a protekcionista hangok… Ennek számos veszélye közül az egyik, hogy egyes országok esetében ez akár az export vezérelte növekedés végét is jelentheti. Ez vajon tényleg így lenne? Az alábbi cikk szerint szerencsére nem.

Valójában a pénzügyi válság és a vele járó kereskedelmi visszaesés kapcsán rá kellett jönnünk, hogy újra kell értékelnünk a kereskedelmi nyitottság szerepét, különösen a fejlődő országokban – mindazonáltal az bizonyos, hogy az export vezérelte növekedés maradt továbbra is az egyetlen életképes stratégia számukra.

Az említett cikkben többek között olvashatunk a gazdasági nyitottság és az export vezérelte növekedés által számos ország számára nyújtott hasznokról; a fejlődő országok között lezajló kereskedelem („south-south trade”) jelentőségéről, illetve az általuk alkalmazott protekcionista eszközök veszélyeiről; vagy az olyan fejlett országok, mint az USA világkereskedelemben betöltött szerepének csökkenéséről.

A cikk fő tanulságai közé tartozik, hogy bár a nyitottság számos előnnyel jár, önmagában ez sem jelent garanciát a fejlődéshez. A fejlődő országok döntéshozóinak olyan eszközöket kell keresnie, amelyek képesek maximalizálni a nyitottságból származó hasznokat és minimalizálni az ezzel járó sokkokra való érzékenységet. Ilyen intézkedések közé tartozik természetesen az (ideiglenes) kereskedelmi korlátok leépítése, vagy ami még érdekesebb, az export diverzifikációjának támogatása, ami jelentősen tompíthatja különböző sokkok következményeit, s ezért a jövőben különösen fontos szerepet játszhat a fejlődő országok kereskedelmi nyitottságának támogatásában!

Csortos Orsi saját honlapját itt találod!

Reklámok
Kategória: Nemzetközi, Vám | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s