Hatnak-e a nyelvi korlátok a kereskedelemre?

Tőkés László bejegyzése

A szabad kereskedelem korlátozásával foglalkozó irodalom számos gátat, akadályt, költséget vizsgál, melyek mind a kereskedelem csökkenését okozzák. Ilyen korlátok például a földrajzi távolság, a különböző protekcionista intézkedések (vámok, kvóták), a különböző országok különböző szabványai, stb. Johannes Lohmann azonban egy ritkábban emlegetett korlát relevanciáját vizsgálja tanulmányában: a nyelvi korlátokat. A munka az Economics Letters című szaklapban került publikálásra. Az Economics Letters egyébként egy nagyon jó lap és ideális azoknak, akik nem szeretnek több tíz oldalas publikációkat olvasgatni, mivel az itt megjelenő írások csupán néhány oldalasak, hosszukat tekintve optimálisak egy metró- vagy villamosútra. Kutatásában nem egy egyszerű dummy változót használ a nyelvi korlátok megragadására, hanem a Language Barrier Index-et. Ez egy folytonos változó, mely két végpontja a 0 (nincs nyelvi korlát ≈ a két kereskedelmi partner nyelve ugyanaz) és 1 (legnagyobb nyelvi gát), és egy 2650 nyelvet felölelő, 139 nyelvészeti jegyet tartalmazó adatbázis alapján került kiszámításra. Az elemzésben Lohmann egy 201 országból álló panelt szerepeltet 1948-1999 között. A mérés során használt változók négy csoportba sorolhatók: gazdasági, nyelvi, földrajzi és történelmi.

Az eredmények azt mutatják, hogy a nyelvi gátak szignifikáns és negatív hatással vannak a kereskedelemre. Az LBI-ben bekövetkező 10%-os növekedés egy 7-10% közötti csökkenést okoz két ország kereskedelmében.

Látható tehát, hogy nem csak a hagyományosan ismert – és a nemzetközi gazdaságtan kurzuson is tanult – akadályok léteznek a szabadkereskedelmet vizsgálva.

Reklámok
Kategória: Kereskedelmi korlátozások, Nemzetközi | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s