Valutaárfolyam-volatilitás és a külkereskedelem

Tőkés László bejegyzése

Jelen bejegyzés aktualitása igen nagy, mivel a valutaárfolyam-volatilitás és a külkereskedelem kapcsolatával foglalkozik. Egy korábbi bejegyzésben olvashattuk, hogy az elmúlt években a magyar növekedés egyik legfontosabb (pozitív irányú) befolyásoló faktora a külkereskedelem. Illetve a híreket követve azt is tudhatjuk, hogy milyen ingadozáson megy keresztül a forint a válság óta.  Számunkra tehát most igencsak fontos, hogy van-e oksági kapcsolat a valutaárfolyam-volatilitás és a külkereskedelem között. Erre a kérdésre próbál válaszolni a meglévő irodalom szintetizálásával a WTO két közgazdásza.

Az általános kép az, hogy az árfolyam-volatilitás negatív hatással van a külkereskedelemre, azonban ez a hatás igen kicsi, ráadásul számos tényezőtől függ. A legnagyobb veszélyben a fejletlen pénzügyi rendszerrel bíró (nincs lehetőség fedezeti ügyletekre) kis országok kicsi cégei vannak. A nagy, multinacionális környezetben működő cégek ugyanakkor kevésbé érzékenyek, mivel több valuta használatával, fedezeti ügyletekkel, és egyéb megoldásokkal kezelni tudják a problémákat.

A cikkben természetesen nem csak a volatilitás, hanem a valutaárfolyam szintjének hatását is vizsgálják. A hagyományos makro-modellek üzenete az, hogy hosszú távon az árfolyamszint nem hat a külkereskedelemre, rövid távon azonban (pl. a ragadós árak miatt) lehetnek hatásai. A kérdés komplexitása miatt az empirikus irodalom azonban ellentmondásos, és nem lehet levonni általános következtetéseket. Akit részletesebben is érdekel a téma, az itt olvashatja a közgazdászpáros tanulmányát. A tanulmány summázata azonban az, hogy általános igazság nincs, a probléma valószínűleg országspecifikus.

Reklámok
Kategória: Árfolyam, Nemzetközi | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s