6,5%. Miért, hogyan?

Egy ideje rengeteget hallani arról a különböző médiumokban, hogy mikor és hogyan fog reagálni a monetáris hatóság a jelen gazdasági és pénzügyi folyamatokra.  2011. november 29-én a Magyar Nemzeti Bank megadta a választ: egy 50 bázispontos emelést végrehajtva 6,5%-ra módosította a jegybanki alapkamatot. Mi is indokolta az intervenciót? Az MNB válasza: „Az inflációs kockázatokra és a romló kockázati megítélésre tekintettel a Monetáris Tanács az alapkamat 50 bázispontos emeléséről döntött.”

A kamatváltoztatás egy rendkívül összetett folyamat révén gyakorol majd hatást az inflációra és a reálgazdaságra. Ezt a folyamatot nevezik monetáris transzmissziós mechanizmusnak. A transzmissziós mechanizmus öt fő csatornán keresztül fejti ki a hatását, melyek a következőek: árfolyamcsatorna, kamatcsatorna, hitelcsatorna, eszközcsatorna és a várakozások csatornája. Hogy miként megy végbe a mechanizmus? Erre a kérdésre kapunk választ az MNB egyik tanulmányában, mely egyébként számos egyéb, rendkívül fontos és érdekes kérdést is megválaszol. A tanulmány, melynek címe: „Monetáris politika Magyarországon” ajánlott mindenki számára, aki szeretné megérteni a monetáris politika legalapvetőbb kérdéseit!

Zárásképp álljon itt a monetáris transzmissziós mechanizmus leegyszerűsített ábrája, mely remek összegzése a folyamat lényegének:

A monetáris transzmisszió hatásmechanizmusa.

Nagyításhoz klikk a képre!

Reklámok
Kategória: Makro
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s