-Te mit kaptál karácsonyra? -Holtteher-veszteséget.

Még mindig a karácsony jegyében: Ajándékozás, mint holtteher-veszteség?

A közgazdaságtan már régóta foglalkozik a karácsonyi ajándékozás, mint jelenség közgazdasági vizsgálatával, és az azt övező irracionális viselkedés leírásával, magyarázatával. Hasonlóan tesz rövid cikkében Jason Welker is.

Hogy is zajlik a karácsonyi ajándék vásárlása? Hosszas gondolkodás után megvesszük az ajándékot, amiről úgy gondoljuk, hogy annak az ajándékot kapó örülni fog. Azonban, ha jobban belegondolunk, csak az adott személy tudja igazán, hogy minek örülne, mi csak sejthetjük/megtippelhetjük azt. Szóval, bármit is vásárolunk ajándékba, az a címzettnek bizonyosan kisebb hasznosságot fog eredményezni, annál, mint ha az adott pénzt ő költené el. Nézzünk egy egyszerű példát a könnyebb érthetőség érdekében: A nagybátyámtól kapok egy pulóvert, melyet ő 9000 forintért vásárolt. Én ezért a pulóverért maximum 4000 forintot fizetnék (ennyi a rezervációs ár). Mi lesz a különbséggel, az 5000 forinttal? Abból bizony holtteher-veszteség lesz.

Mit mutat az ábra? Azt, hogy az ajándékot kapó a legtöbb esetben kevesebbre értékeli az adott ajándékot, mint amit az ajándékozó pénzben, időben és energiában annak kiválasztására és megvásárlására fordított, azaz a vásárlásból származó határhaszon kisebb, mint annak határköltsége. Tehát, az erőforrások allokálása nem lesz hatékony, holtteher-veszteség keletkezik, és ezáltal a karácsony az „év leginkább nem hatékony részévé” válik.

A szerző szerint a probléma (közgazdasági szempontból mindenképp annak tekinthető) megoldása egyszerű: Ajándékozzunk pénzt, mely révén a holtteher-veszteség megszűnik létezni. Ezen ötlet megítélését az Olvasóra bízom.

Mindenkinek kellemes ünnepeket kívánok, minél kisebb holtteher-veszteséggel! Most egy rövidebb pihenés erejéig visszavonulok, de a következő évben újabb posztokkal jelentkezem.

Tőkés Laci

Reklámok
Kategória: Makro
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) -Te mit kaptál karácsonyra? -Holtteher-veszteséget. bejegyzéshez

  1. Csipi szerint:

    Még soha nem közelítettem az ajándékozáshoz közgazdasági oldalról… mindig kellő figyelemmel igyekeztem minimálisra redukálni ezt az anomáliát; néha már-már a Pareto-javítás is összejött! 🙂

  2. tokeslaci szerint:

    És íme a vázolt elméleti koncepció empirikus megerősítése: http://index.hu/2011/karacsony/az_osztrakok_eladjak_az_ajandekaikat/
    Nem tudom, mennyire reprezentatív a felmérés, de ha nem is az, a vizsgált kis mintán működik az elmélet…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s