India múltja és jövője dióhéjban

India sok szempontból fontos és úgy néz ki, a jövőben még fontosabb lesz – derül ki az alábbi táblázatból. A táblázatban a világ öt legnagyobb (népességszámban és GDP-ben mérve) országa található (2010-es tényadatok és 2050-re vonatkozó prognózisok alapján). Érdemes lehet tehát megvizsgálni ezen ország gazdaságát. Ezt teszi meg két közgazdász egy tanulmányban és annak összefoglaló cikkében. A cikk lényege a táblázat alatt olvasható.

A szerzőpáros India 2000-es években mutatott növekedési trendjeiről fogalmaz meg négy stilizált tényt. Ezek a következőek:

  • A növekedés szinte minden államban gyorsult: A kutatók két periódust (1993-2001 és 2001-2009) hasonlítottak össze és azt találták, hogy a második periódusban szinte az összes terület lényegesen nagyobb növekedést mutatott, mint az elsőben. Az átlagos növekedés 2,8%-ról 5,8%-ra emelkedett.
  • A növekedésben megfigyelhető divergencia az államok között továbbra is jelen van: Megfigyelhető, hogy a vizsgált időszakban (2001-2009) a gazdagabb államok relatíve nagyobb növekedést tudtak felmutatni. Ez a jelenség pedig az egyenlőtlenség növekedéséhez vezetett.
  • A válság során a gyorsabban növekvő és mélyebben globalizált államok nagyobb károkat szenvedtek: A válság előtt gyorsabb növekedést mutató államokat sokkal súlyosabban érintette a válság. Igaz ez a nyitottabb, globalizáltabb (bár ennek mérési technikája igen durva és felületes, melyet a szerzők is elismernek) államokra is.
  • A demográfiai osztalék eltűnni látszik: A szerzőpáros rámutatott, hogy a demográfia növekedésre gyakorolt eddig láthatóan jelen lévő és fontos jótékony hatása (a munkaképes korú népesség arányának emelkedése jótékony hatással van a növekedésre: nagyobb munkakínálat, nagyobb megtakarítás, stb.) megszűnni látszik.

Érdeklődve várjuk, hogy meddig tart az indiai „növekedési csoda”.

Reklámok
Kategória: Makro, Nemzetközi
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s