GDP és boldogság

Egy korábbi bejegyzésben már írtunk a GDP, mint jóléti mutató problémáiról. Jelen postban ismét visszatérünk a témára egy Economist cikk miatt. Készült egy tanulmány 24 ország 19000 emberének részvételével, mely számos érdekes eredményt szolgáltatott. Az egyik ilyen fontos következtetés, hogy a megkérdezett emberek átlagosan boldogabbak most, mint a globális válság kezdete előtt (a konkrét vizsgált dátumok: 2007 és 2012). A felmérés rámutatott arra is, hogy a feltörekvő gazdaságokban nem tapasztalható az az általános pesszimizmus, ami a fejlett országokban.

Ami azonban most számunkra (a GDP, mint jóléti mutató szempontjából) a legfontosabb, az az, hogy a GDP és a boldogság közötti összefüggés nem olyan pozitív, mint várnánk, sőt! A boldogság-index a legmagasabb értékeket nem a gazdag országokban érte el, hanem a szegény, illetve a közepes jövedelmű államokban. A felmérést végző intézet szakemberei tehát azt állapították meg, hogy a jövedelmi szint és a boldogság között, ha van is valamiféle kapcsolat, akkor az inkább negatív, mintsem pozitív. Ezt szemlélteti az alábbi ábra is:

A boldogság pedig szorosan összefügg a jóléttel, így ezen felmérés egy újabb ékes példája annak, hogy a GDP valószínűleg nem a legjobb mutatója a jólétnek.

Reklámok
Kategória: Makro
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: A „Better Life” Index | csakmakro

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s