A víz, mint szűkös erőforrás?

Egy ideje egyre többet hallani arról, hogy a víz egyre inkább szűkös erőforrássá válik, és a jövőben igen súlyos problémák léphetnek fel a Föld vízellátottságát illetően. A 6. Víz Világfórum által felvázolt jövőkép azonban kifejezetten rémisztő. A Világbank blogján olvashatunk egy rövid cikket a témáról.

2050-re a világ népessége várhatóan eléri a 9 milliárd főt, mely becslések szerint a jelenleginél 60-70%-kal több élelmiszer termelését teszi szükségessé. Azért ilyen nagyarányú a változás, mert a népességnövekedés és az élelmiszerkereslet közötti kapcsolat nem lineáris, mivel a növekvő jólétnek (jövedelemnek) és az urbanizációs folyamatoknak köszönhetően megváltoznak a fogyasztási szokások. A mezőgazdaság ilyen jellegű fontosabbá válása pedig rendkívüli mértékben megnöveli annak vízszükségletét (mely egyébként már ma is igen magas: az összes vízfelhasználás 70%-a a mezőgazdaságban keletkezik, és ha ez az arány nem csökken, akkor a helyzet fenntarthatatlanná válhat ).

Miért? Egyrészről mert a vízkészleteink végesek. Másrészről pedig számos problémával kell szembesülnünk a víz felhasználását illetően: A klímaváltozás növeli a környezeti kockázatok előfordulását (pl.: a csapadékeloszlás és –gyakoriság negatív irányú megváltozása), mely súlyos csapásokat mérhet a törékeny mezőgazdaságra. A harmadik fő probléma pedig, hogy a vízkészletek egy része több nemzet fennhatósága alatt áll, mely nehezíti azok hasznosítását, menedzselését. A világon 263 olyan vízgyűjtő terület van, mely több országhoz tartozik.

Ezen okok miatt nehéz új vízkészleteket hasznosítás alá vonni. A másik probléma pedig az új termőföldek felkutatása, mely szintén nehéz feladat. A becslések szerint a jövőbeni új termelés 80-90%-ának a jelenleg is meglévő földeken kell majd zajlania, ezért növelni kell mind a földek, mind a víz termelékenységét. Mit is jelentenek ezek a tények?

Az ábrán látható, hogy 1960 óta az öntözés (irrigation) mértéke folyamatosan növekszik, míg az élelmiszerárak (food price index) esetén 1973 után egy negatív trend figyelhető meg. Kérdés, hogy ezen olló folyamatos nyílása meddig tarható fenn. Mikor jön el az a pont, hogy a trendek megváltoznak? Mi a következmény? Szükség van számos nemzetközi megállapodásra, racionalizációs törekvésekre, illetve sok-sok innovációra és kutatás-fejlesztésre. Ezen jelenségeknek pedig könnyen lehetnek makrogazdasági hatásai, következményei is, akár árváltozás, akár foglalkoztatási minták változása, gazdasági ágazatok súlyának változása, stb.

Reklámok
Kategória: Makro, Nemzetközi
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s