Jelentés a pénzügyi stabilitásról

A tegnapi napon a Magyar Nemzeti Bank publikálta aktuális jelentését a pénzügyi stabilitásról, mely a következő címen érhető el: http://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_stabil/mnbhu_stab_jel_201204/jelentes_penzugyi_stabilitas_201204_hu.pdf. De mi is az a pénzügyi stabilitási jelentés, mit tartalmaz, mire jó? Jó-e egyáltalán valamire? Ezen kérdésekre adunk rövid választ jelen posztban.

Először nézzük meg, mit olvashatunk ezekben a jelentésekben! A Magyar Nemzeti Bank a következő választ adja a kérdésre: A pénzügyi stabilitási riport „ (…) éves rendszerességgel nyújt átfogó elemzést a magyar pénzügyi szektor állapotáról, az aktuális kérdésekről és a főbb veszélyforrásokról.” A jelentés továbbá „ (…) átfogja az általános makrogazdasági és pénzügyi környezetnek, a hitelintézeti rendszer stabilitásának és a nem banki pénzügyi közvetítés helyzetének elemzését.„

Mi lehet az egyes nemzeti bankok célja a jelentések publikálásával? A jelentések célja az, hogy rámutassanak a legfontosabb kockázatokra, és a gazdaság legsérülékenyebb pontjaira, és ezáltal a riport végső soron, ahogy az MNB írja, „ (…) hozzájárul ahhoz, hogy a pénzügyi rendszert érintő döntésekhez a megfelelő információk az érintettek rendelkezésére álljanak, és így a pénzügyi rendszer egészének stabilitása erősödjön.” Az ezredforduló után igen jelentősen bővült azon országok köre, melyek ilyen jelentéseket publikálnak: Míg 2000-ben csupán 10 ország adott közre stabilitási jelentést (ezen országok között volt hazánk is, mivel az MNB 2000-ben adott ki először ilyen jelentést), addig 2012-re ezen államok száma körülbelül 80-ra növekedett. Felmerülhet a kérdés, hogy minek köszönhető ez a nagyarányú növekedés. Mire jók ezek a jelentések, jók-e egyáltalán valamire (eléri-e célját a jegybank a publikálással)? Egy friss tanulmány erre keresi a választ.

A kutatók 132 országot elemezve azt mutatták ki, hogy önmagában az, hogy egy ország nemzeti bankja publikál-e a stabilitási jelentést, vagy sem, nem befolyásolja az adott ország tényleges pénzügyi stabilitását. Azonban a probléma részletesebb elemzése (a jelentés minőségének vizsgálata különböző karakterisztikák alapján) rámutatott arra, hogy azon országokban, ahol a pénzügyi stabilitási jelentés jobb minőségű, nagyobb a pénzügyi rendszer stabilitása.

A kutatók végső következtetése tehát az, hogy igenis van kapcsolat a stabilitás és a jelentések publikálása között, azonban nagyon fontos a jelentés minősége. Azon országokban, melyekben a készített riportok érthetőek, egy hosszabb időtávot tekintve konzisztensek, valamint foglalkoznak az összes stabilitást érintő kulcsproblémával, igenis stabilabb a pénzügyi rendszer. Érdemes tehát minőségi pénzügyi stabilitási jelentést publikálni.

Reklámok
Kategória: Makro, Nemzetközi
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s