Amerikai munkanélküliség a válságban

A válság során, úgy, ahogy a legtöbb országban, az Amerikai Egyesült Államokban is megugrott a munkanélküliségi ráta, amint az az alábbi ábrán is látható.

Érdekes lehet megvizsgálni, hogy mind férfiakra, mind nőkre ugyanúgy hatott-e a válság a munkanélküliség terén, vagy megfigyelhetőek különbségek. Pontosan ezt teszi egy nemrégiben indult blog, illetve a New York-i és San Francisco-i Fed közgazdászai.

Az ábrán látható, hogy nagyon is különbözően alakult a nők (pirossal) és a férfiak (kékkel) foglalkoztatottsága a válság során. A munkanélküliségi ráta 2006 elejétől egészen a válság kitöréséig egészen hasonló volt a férfiak és a nők körében, azonban 2008 végén a rés növekedni kezdett, és egészen nagy mértékeket ért el a válság csúcsán. A válság enyhülésével pedig a különbség ismét csökkenni kezdett.

Látható tehát, hogy a férfiakat sokkal súlyosabban érintette a válság, mint a nőket. Mi lehet ennek az oka? A Fed közgazdászai szerint két fő tényező befolyásolhatta a két munkanélküliségi ráta elszakadását, melyek a következőek:

  • Jóval nagyobb a férfiak aránya azokban az iparágakban, melyeket a legjobban sújtott a válság (pl.: építőipar).
  • Jóval nagyobb százalékban volt olyan a férfiak között, mint a nők között, aki újra belépett a munkaerőpiacra, de mivel nem talált állást, munkanélküliként jelent meg a statisztikákban, növelve ezzel a munkanélküliségi rátát.
Reklámok
Kategória: Makro
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s