A „Better Life” Index

Egy korábbi bejegyzésben már írtam arról, hogy a GDP miért nem tökéletes mérőszáma a jólétnek. Aki nem olvasta a bejegyzést, annak még most sem késő megtennie azt, bár, aki elvégezte a bevezető Makroökonómia kurzust, az talán még emlékszik pár érvre. Aztán megjelent egy másik post, mely szintén a GDP hiányosságát taglalja, nevezetesen annak alacsony korrelációját a boldogsággal.

Ezen bejegyzés pedig egy viszonylag új, alternatív indexet fog bemutatni, méghozzá a „Better Life” indexet, melyet alkotói a GDP egyik alternatívájának szántak. A mutató, mint a nevéből is sejthető, az életminőség jóságát, a jólétet próbálja megragadni, méghozzá úgy, hogy számos dimenziót vesz figyelembe. Az indexet az OECD szakemberei alkották, ezért (???) csak az OECD országokra (illetve Brazíliára és Oroszországra) készült el, ugyanakkor tervezik további országokra történő definiálását is.

De miben más, miben több ez az index, mint a GDP? Abban, hogy nem csupán a jövedelemre, a hozzáadott értékek összegére összpontosít, hanem igyekszik megragadni számos más, az ember életében fontos dimenziót, mint például környezet minősége, élettel való elégedettség, munka, egészség, munka-élet egyensúly, stb.

Az index megalkotásánál a kutatók figyelembe vesznek statisztikákból származó, úgynevezett kemény adatokat (hard data), és különböző felmérésekből származó puhább adatokat is, melyekkel a kevésbé kvantifikálható dimenziókat jellemzik. Éppen ezen, utóbbi miatt valószínűleg számos kritika fogja érni a mutatót, hisz a nehezen definiálható, rosszul mérhető dolgok mindig számos problémát, kételyt vetnek fel.

A mutatónak saját honlapja van, ahol megtalálhatjuk az egyes országokat mutató virágokat (igen, egy virág – egy ország), és azok szirmainak hosszúságából (melyek az egyes vizsgált dimenziókat mérik) megállapíthatjuk, hogy miként teljesít az adott ország az adott dimenzióban.

Természetesen megtaláljuk hazánkat is, és ha megvizsgáljuk, látható, hogy a jövedelem és az élettel való elégedettség dimenzióban nagyon rosszul teljesítünk, míg a biztonság dimenzióban igen magas pontszámot kaptunk. Nézzük meg a többi szirmot is, majd gondolkozzunk el azon, hogy a mi életünket mennyire írja le ez a kis virág!

Reklámok
Kategória: Makro, Nemzetközi
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s