Potenciális GDP

Csortos Orsi bejegyzése

Már sokszor szó esett arról a blogon, hogy mennyire jó mérőszám a GDP – most ezt a vitát félretenném, és egy újat vennék elő a mérőszámmal kapcsolatban, méghozzá azt, hogy hogyan mérjük a potenciális kibocsátást? Azt a potenciális GDP-t, amiről már minden elsőéves közgazdász hallgató hallhatott a kezdő makroökonómia kurzus pl. aggregált kínálat négy modelljét tárgyaló előadásán, és amelyről már akkor is sokan megkérdezték, hogy azt mégis mi az, hogy „potenciális”…

A témáról egy régebbi, de annál részletesebb (és nehezebben emészthető) tanulmány található itt, a napokban azonban megjelent egy új módszert bemutató, bárki számára könnyen megérthető (és rövidebb) cikk itt. (A szerző mellesleg egykori makro szakirányos!)

A szerző által bemutatott módszer több, ún. leading indikátor segítségével becsüli meg a GDP ciklikus komponensét (azaz a kibocsátási szint potenciálistól vett eltérését). Az erőforrás-kihasználtságon alapuló kibocsátási rés becslés meggyőző előrejelző erővel bír, és lényegesen javít a számos egyéb módszer kapcsán felmerülő végponti bizonytalanságon, így a jövőben a hazai monetáris politikai döntéshozatal hasznos kiegészítője lesz.

Csortos Orsi saját honlapja megtalálható ide kattintva.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s