Nobel-díj 2012

Végre kiderült ki kapta (pontosabban: kik kapták) 2012-ben a közgazdasági Nobel-díjat.

Az idei díjazottak Alvin E. Roth és Lloyd S. Shapley, amerikai közgazdászok, akik a piactervezés és a piaci allokáció-elmélet területén végzett kutatási eredményeik elismeréseképpen kapták meg a svéd jegybank által megítélt legrangosabb közgazdaságtani díjat.

Alvin E. Roth amerikai közgazdász, fő kutatási területei a játékelmélet, a kísérleti közgazdaságtan és a piactervezés .

Lloyd S. Shapley amerikai közgazdász és matematikus, szakterületei pedig a játékelmélet és a matematikai közgazdaságtan.

Mi is az a piactervezés (market design)? Ezt magyarázza el nekünk egy rövid HBR cikkben a friss Nobel-díjas páros egyik tagja, Alvin Roth. A tradicionális közgazdaságtan a piacra egyszerűen úgy tekint, mint egy helyre, ahol a kereslet és a kínálat találkozik. A market design követői azonban azt mondják, a piac több ennél, számba kell vennünk különböző szabályokat, és rá kell jönnünk, hogy a piacok nagyon különbözőek: különböznek egymástól az egyes piacok (pl. a munkapiac és az értékpapírpiac), sőt adott piac egyes szegmensei is (pl. a munkaerőpiacon belül más szabályok vonatkoznak az ügyvédekre vagy az orvosokra). A market design közgazdászainak célja ezen különbségek megértése, és azt próbálják megfejteni, hogy ezek a különbségek hogyan eredményezik az adott piac jó vagy rossz működését, végeredményben piaci kudarcokat tárnak fel és próbálják azokat kezelni, megoldani. Maga a market design irány egyébiránt a játékelmélet és a kísérleti közgazdaságtan szintéziseként alakult ki.

Aki többet szeretne tudni az imént röviden bemutatott kutatási területről, az olvassa el a hivatkozott HBR cikket, vagy hallgassa meg személyesen Alvin Roth-ot, aki a market designról beszél egy rövid interjúban. Itt pedig a Svéd Tudományos Akadémia rövid összefoglalója olvasható a kutatási terület lényegéről. Aki pedig szeretne valamit magyarul is olvasni a témáról, az nézze meg az MTA-KTI blogján (igen, olyan is van!) Simonovits András bejegyzését, melyben Shapley munkásságáról ír!

A HVG honlapján olvashatunk pár érdekes statisztikát a közgazdaságtani Nobel-díjról. Akit érdekel, itt megtalálja.

Reklámok
Kategória: Makro
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s