Gazdasági mutatók

Mindannyian ismerünk gazdasági mutatókat.  A gazdasági folyóiratok, az internet, a televízió telis-tele van velük. Sőt, aki közgazdásznak tanul, az a különböző makroökonómiai kurzusok keretén belül alaposabban is megismerkedik velük. Tanulunk számos mutatót, illetve stilizált tényt: A munkanélküliség ugye kontraciklikus, azaz amikor a gazdaság dübörög (vagyis “a hangulat a tetőfokára hág” – Közgázosok, ugye felismerjük, honnan származik az idézet?) a munkanélküliségi ráta csökken, recesszió idején pedig növekszik. Vagy, például a fogyasztásról pedig azt tudjuk, hogy prociklikus, azaz a jövedelemmel (GDP) azonos irányba mozog. Dögunalom!

Szerencsére azonban vannak jóval érdekesebb (szakmai szempontból azonban – valószínűleg nem véletlenül – jóval kisebb relevanciával bíró) mutatók is. Hajtás után találjuk őket…

A Businessinsider összegyűjtötte nekünk a legérdekesebb indikátorokat itt. A teljesség igénye nélkül, a legszórakoztatóbbak:

1. A pincérnők szépsége, dögössége egy kontraciklikus mutató. Legalábbis ezt mondja a Hot Waitress Index. Minél szebb pincérnőkkel találkozunk az éttermekben, szórakozóhelyeken, annál rosszabbak a gazdasági kilátások. Ha tényleg működik ez a mutató, akkor a Hooters Budapest augusztus 25-ei megnyitása nem sok jót sejtet…

2. Ha már éttermeknél tartunk, nem árt megemlíteni az Economist által évente publikált Big Mac Indexet, melynek szakmai elismertsége az előző mutatónál jóval jelentősebb. Az index egy PPP alapú mutató és igen, a McDonald’s termékének az árával próbálja jellemezni az egyes országokat.

3. Hasonlóan kontraciklikus (és valamelyest leading indikátornak is tekinthető)  a Plastic Surgery Index, mely a plasztikai sebészeti beavatkozások és a gazdasági ciklusok között teremt kapcsolatot: A recesszió előszelében a plasztikai műtétek száma esik.

4. Végül pedig nézzük meg, a férfiak öltözködése alapján hogyan tudunk következtetni a gazdaság állapotára: A Skinny Tie Width Indicator azt mondja, hogy visszaesés idején a férfiak több nyakkendőt vásárolnak, hogy úgy tűnjön, keményen dolgoznak. De nem csak a volumenből, hanem a minőségből is lehet következtetéseket levonni: A nyakkendő színének világosodása a gazdasági pálya emelkedését, a növekedés beindulását vetíti előre.

Legyen ennyi az ízelítő, a többi indexről a hivatkozott cikkben olvashatunk. Bár ezek az indikátorok igen szórakoztatóak, szakmai relevanciájukat kezeljük erős fenntartásokkal!

Reklámok
Kategória: Makro, Nemzetközi
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Gazdasági mutatók bejegyzéshez

  1. Egy vízvezetékszerelő szerint:

    Hát nem is tudom, ezek humoros mutatók, de én inkább ilyenekt vennék előre mint az egy főre eső korrupció $ban, a társadalom IQ szintje, eladósodottság, mosólygós emberek aránya, népesség szaporulat (ami összefüghet az előzővel)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s