MATLAB

Az első oldal, amit fel kell keresned, az a MATLAB hivatalos oldala a készítő cég, a MathWorks honlapja (itt).

Az alsó menüsorban, a “Support” cimke alatt találsz egy “Documentation” linket, mely elvezet az összes szükséges információhoz.

Ugyancsak az alsó menüsorban találod az “Events” linket, ahol feliratkozhatsz néhány “Webinar”-ra, mely egy MATLAB funkcióról tartott szeminárium-sorozat online változata.

Webinárium

Tibi  már részt vett egy ilyen webináriumon, tapasztalatai sokat segíthetnek a jelentkezésnél, és a választásnál:

“A webináriumra való jelentkezés első lépése, hogy ki kell választani az általatok is írt helyen a megfelelő témájú webináriumot, és ha lehet választani, akkor a nekünk leginkább megfelelő időpontot. Nekem itt volt egy kis gondom, mert én úgy tudom, hogy a GMT +1 időzónában vagyunk (a Wikipedia szerint is, de ha tévednék, elnézést, a földrajz nem az erősségem), míg az oldalon a GMT +2-be sorolják hazánkat. Az időzóna azért fontos, mert mivel a világon bárhol nézhető, az adott időzóna szerint adják meg a webinárium kezdő időpontját. A következő lépés a szokásos regisztrálási folyamat. Ha jól emlékszem, meg kellett adni kötelezően a telefonszámot, a munkahelyet, de nyugodtan lehet hamis információkat is beírni, nekem legalábbis nem lett belőle semmilyen gondom, ettől függetlenül részt tudtam venni rajta. A regisztrálás után küldenek egy visszajelzést, hogy mi lesz majd a teendő, de erről  a webinárium közeledtével is többször tájékoztattak. Maga az előadás egy WebEx Meeting Center nevű programban zajlik, amit az általuk küldött levélben lévő linkre kattintva automatikusan lehet telepíteni (ha mégsem települne, akkor a böngésző biztonsági beállításain kell csökkenteni, azt hiszem). Az előadás előtt kb fél órával már lehet csatlakozni az előadáshoz. Ez úgy történik, hogy az általuk küldött link elvezet egy oldalra, ahol meg kell adni a szintén általuk adott kódot, majd a Meeting Center automatikusan elindul, és készen is vagyunk, hallgathatjuk. Az előadás során nem kell beszélgetni az előadóval, ha akarunk, az előadás után tehetünk fel kérdéseket, és megválaszolják.

Még megosztanám a tapasztalataimat magáról az előadásról. A “Using MATLAB to Develop and Deploy Financial Models” c. webináriumra jelentkeztem. A leírásban azt írták, hogy a hatékony portfóliók görbéjéről, opció árazásról és Monte Carlo szimulációról lesz szó. Ezekről volt is, de egyáltalán nem olyan mélységben és mennyiségben, mint vártam. Azt gondoltam, hogy nem e kurzus után kapok állást a Morgan Stanley-nél, de azért kicsit alaposabb, részletesebb előadást vártam. Az egész inkább csak MatLab reklám volt, egy gyors bemutató, hogy mire is jó, milyen lehetőségek vannak benne. Az előadás legalább 1/3-a például az ábrák szerkesztéseinek lehetőségéről, adatbevitelről (pl excelből) és Guide file készítéséről szólt, ami bár tényleg hasznos, de nem szorosan a pénzügyi részhez kapcsolódik. Az a benyomásom, hogy az előadásnak inkább az volt a célja, hogy a már hozzáértőket meggyőzze arról, hogy a MatLab jobb, mint más egyéb szoftver, mert itt minden egy helyen van, kompatibilis mindennel, gyors, egyszerűen kezelhető. Ami még engem egy kicsit zavart, hogy a mikrofon miatt kissé nehezen volt érthető az előadó, de ez az én angol tudásomból is fakadt azért. Követni, vele együtt csinálni szerintem csak úgy lehetne esetleg, ha két monitora van az embernek: egyiken nézi, a másikon követi az előadót Matlab-ban, bár szerintem még így is nehézkes, mert neki sok minden oda volt készítve, meg néha az volt az érzésem, hogy jónéhány  billentyűkombinációt is használt.

Azért, hogy ne csak panaszkodjak, összességében érdekes volt, az árát megérte:) Arra mindenképpen jó volt, hogy rácsodálkozzak, hogy mi mindenre jó a MatLab (pl.: pdf-ben összefoglaló készítésére),és hogy rengeteg lehetőség van benne, tényleg sok program in 1. “

Reklámok

9 hozzászólás a(z) MATLAB bejegyzéshez

 1. Kupak szerint:

  Sziasztok!

  Vettetek már részt ilyen Matlab webináriumon? Most regisztráltam egyre, de nekem még új, és csak kísérleti jelleggel megnézném.
  Levélben írták, hogy telepíteni kell valami Event Manager-t, és ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy ezen keresztül lesz majd az előadás, nem is böngészőben? Vagy hogyan zajlik egy ilyen? Remélem semmi interaktivitást nem igényel:)

  Amúgy kíváncsian várom, mikor indul a Dynare vagy más Matlab online kurzusotok:)

  • csakmakro szerint:

   Nem, még nem vettünk részt ilyen webináriumon, de ha a MATLAB is a szokásos gyakorlatot követi, akkor az Event Manager arra szolgál, hogy figyelmeztessen, mikor kell a gép elé ülnöd. Az interaktivitás pedig abban merül ki, hogy a webinárium alatt magad is kipróbálhatod az ott elhangzottakat.
   (Valóban lesz MATLAB, és Dynare kurzus, de pillanatnyilag a LaTeX fut, és újba csak akkor kezdünk, ha az előző már “rutinná” válik — kb 3 hónap)

   • Kupak szerint:

    Köszönöm szépen a segítséget!
    Valóban, igazatok van. Azóta rájöttem, hogy igazából a Cisco WebEx Meeting Center-re akartam rákérdezni, de így a program neve alapján, gondolom ezt kell majd elindítani. Hát kíváncsi leszek majd rá, opcióárazásból annyira nem vagyok jó, de valami majd csak ragad:)

   • csakmakro szerint:

    Ha már vannak “tapasztalataid”, küldd el nekünk e-mailben (csakmakro@gmail.com), feltesszük az oldalra, hátha valaki másnak is hasznos tanácsokkal tudsz szolgálni.

 2. Kupak szerint:

  Rendben, szívesen, de csak ha sikerül meghallgatnom és valami tartalmassal is tudok szolgálni.

 3. KL szerint:

  Sziasztok!

  A közeljövőben nem lesz online matlab kurzus a honlapotokon? Valami hasonlóra gondolok, mint a jelenlegi latex kurzus, jó lenne legalább az alapokat elsajátítani.

  • csakmakro szerint:

   Mindig tervezzük, de eddig még nem tudtunk rá kellő mennyiségű időt fordítani.

   • KL szerint:

    Esetleg rendes egyetemi szemináriumként sem indulna egy Matlabos kurzus? Szerintem nagyon is lenne rá igény, kreditértéktől függetlenül. Elég sok munkahelyen elvárás, hogy ismerjünk különféle számítógépes programokat, és a Matlab pont ilyen.

   • csakmakro szerint:

    De indul, Programozási gyakorlatok a címe, és LaTeX, valamint MATLAB a témája. Választható tárgyként lehet felvenni a tavaszi félévben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s