Tankönyvek

Alapszakos tankönyvek

Ide kattintva juthatsz el a Mankiw féle Makroökonómia könyv 6. kiadásának website-jára, ahol feleletválasztós kérdésekre válaszolhatsz, problémákat oldhatsz meg, s meglátogathatod az adott témakörrel kapcsolatos internetes oldalakat. Ha erre a linkre kattintasz, hasonló típusú kérdéseket találhatsz, de immár a könyv 7. kiadásának megfelelő szerkezetben.

Egy másik igen jó makro-tankönyv a Blanchard-féle Macroeconomics, melynek honlapját erre a linkre kattintva keresheted fel. Az oldalon hasonló feladatok vannak, mint a Mankiw könyv honlapján, DE két új kategórira azért felhívjuk figyelmedet: (i) az “active graphs” linken a függvények tényleg eltolódnak, (ii) az “economics in the news” oldalon pedig olyan, amerikai napilapokban megjelent cikkeket olvashatsz, melyek segíségével azonnal tesztelheted a megszerzett ismereteket.

A nemzetközi közgazdaságtan (trade and finance) tankönyvek piacvezetője a Krugman-Obstfeld-féle International Economics: Theory and Policy, melynek honlapját itt éred el. A honlap a szokásos funkciókat tartalmazza — feleletválasztós kérdések, prezentáció, elemzésre ösztönző feladatok.

Mesterszakos tankönyvek

Ha a makroökonómiában hagyományosan feltett, és felteendő kérdésekre, s a szokásos megoldási technikákra vagy kíváncsi, de a szokásosnál magasabb szinten, akkor mindenképpen el kell olvasnod Romer: Advanced Macroeconomics című könyvét. (amazon oldal itt). A Közgazdasági elemző mesterszak makroökonómiai elemző szakirányán a könyv a Kutatási irányok és módszerek a modern makroökonómiában című tárgy tankönyve.

Carl E. Walsh: Monetary Theory and Policy. Átfogó, alapvetően technikai áttekintést nyújt a monetáris makroökonómia érdekes kérdéseiről, de főképp a kérdések megválaszolása során használatos módszertani elemekről. (oldal az amazonon itt). A Közgazdasági elemző mesterszak makroökonómiai elemző szakirányán a Monetáris makroökonómia című tárgy tankönyve. Ugyancsak tankönyv ezen a kurzuson Galí: Monetary Policy, Inflation, and the Business Cycle: An Introduction to the New Keynesian Framework című könyve, mely a dinamikus, sztochasztikus általános egyensúlyi modellek kialakításával, és megoldásával kapcsolatos technikákra fókuszál. (a könyv amazon oldala itt)

Obstfeld-Rogoff: Foundations of International Macroeconomics. Minden, amit a “nyitott gazdaságok makroökonómiája” témaköréről, a vele kapcsolatos problémákról, és módszertani elemekről tudni érdemes, és kell. (oldal az amazonon itt). A Közgazdasági elemző mesterszak makroökonómiai elemző szakirányán a Nyitott gazdaságok makroökonómiája című tárgy tankönyve. Érdemes együtt olvasni Nelson C. Mark: International Macroeconomics and Finance: Theory and Econometric Methods című könyvével, mely hasonló problémákra keresi a választ, némiképpen update-elt módszertani elemekkel. (oldal az amazonon itt).

Hamilton: Time Series Analysis című könyvében az idősorelemzéssel kapcsolatos ökonometriai technikák átfogó ismertetésével találkozhatsz. (amazon oldal itt). A könyv a Közgazdasági elemző mesterszak makroökonómiai elemző szakirányán az Idősorelemzés című kurzus tankönyve. Ha nem idősorelemzési technikára, hanem panel ökonometriára van szükséged (és ez fiskális politikai kérdéseknél azért előfordul), Wooldridge: Econometric Analysis of Cross Section and Panel Data című könyvét kell elolvasnod. (amazon oldal itt)

Ljunggvist és Sargent: Recursive Macroeconomic Theory kimerítően (azaz 1116 oldalon) ismerteti az egyik leggyakrabban alkalmazott módszertani elemet, mindenképpen érdemes legalább az általános, és a saját kutatási témánkhoz közelálló fejezeteket végigolvasni. (amazon oldal itt).

A makroökonómiai számítások nem papír, hanem program alapúak, úgyhogy mindenképpen érdemes felvenni a Közgazdasági elemző mesterszak Rekurzív makroökonómia című kurzusát, ahol azok a programkészítési rutinok, melyek a makroökonómiai problémák megoldásához szükségesek, elsajátíthatók. A kurzus alapvetően Miranda és Fackler: Applied Computational Economics and Finance című könyvére épül.

Reklámok

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Gábor szerint:

    Acemoglu: Introduction to Modern Economic Growth könyve számomra nagy favorit. A nagyon erős, követhető és érthető makroökonómiai expozíció mellett matematikailag szabatos, az általános egyensúlyt (jóléti tételeket) például a Mas-Colell et al. könyvnél egy picit talán még macerásabban tárgyalja.

    Ha a makroökonómia módszertana iránt érdeklődik valaki, akkor melegen tudom ajánlani a dinamikus programozásról szóló fejezetet, mely lényegében a Stokey-Lucas disztillált változata “what you need” szinten (a Ljungqvist-Sargent könyv módszertanról szóló fejezetei szerintem nem jók, mert vázlatosak, de nem is adnak intuíciót). Acemoglu optimális irányítások (~din. prog. folyamatos időben) pedig talán az egyik kedvenc közgazdaságtan tankönyvi expozícióm (nem csak ebben a tárgyban), mert kellőképpen ötvözi az intuíciót és az elméletet. Az appendixekben továbbá a legtöbb fontos eredményt megtalálni. Minden közgazdász (nem csak makröokonómus) számára. Bár topológiát azért ebből nem célszerű tanulni.

    A húszonsok további fejezet szakmai tartalmához nem tudok nagyon mit hozzátenni — sok idő kéne, hogy az ember elolvassa. Egy érdekes, mókás elemre azonban felhívnám a figyelmet: a közgazdaságtani modellezésben termékeny alap RBC (reál üzleti ciklusok) modellt egy fejezet alfejezetének példájaként tárgyalja. Ez érthető is, hiszen az RBC (bár fancy-n hangzik) nem más, mint egy neoklasszikus (Ramsey) növekedési modell munkapiaccal és sztochasztikus sokkokkal.

    Zárójel: nem vonz a makroökonómia 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s